31 augustus 2022

Kunstroutes

De mooiste 4 kunstroutes: natuur en sculptuur langs de Emscherkunstweg, Duitse Ruhrgebied.

Internationale topkunst meandert langs oude industrie en weelderig groen. 

Het open riool van het Ruhrgebied, jarenlang was dat het lot van het riviertje de Emscher. Tegelijk met een natuurherstelproject werd in 2010 ook de kunstmanifestatie Emscherkunst opgestart, die elke drie jaar plaatsvindt langs de honderd kilometer tussen de bron van de Emscher nabij Dortmund en Dinslaken, waar de rivier uitmondt in de Rijn.
Veel werken zijn na de tentoonstellingen permanent blijven staan, waardoor in de loop der tijd een indrukwekkende collectie kunst in de openbare ruimte is ontstaan. Velen daarvan nodigen uit om van de fiets af te stappen en soms zelfs ín het werk te begeven, zoals Tobias Rehbergers spectaculaire brug met 496 spiralen, die als een lasso tussen de Kaisergarten en het Emscher-eiland zwaait.
Wie juist uitzicht wil, beklimt de kunstmatige bergformatie van Olaf Nicolai, van waaruit zachtjes muziek klinkt die is gecomponeerd door de rockband Mogwai en de Schotse videokunstenaar Douglas Gordon.


Liever eens overnachten in een kunstwerk? Ook dat kan op Emscherkunst, in het plaatsje Bottrop. Kunstenaar Andreas Strauss transformeerde vijf gigantische betonnen rioolpijpen tot slaapcabines in een parkachtige omgeving direct aan de Emscher, die uitnodigt tot eindeloos buiten verpozen. Voor slechts twintig euro per nacht heeft u een overnachtingsplek met misschien wel duizend sterren.

Emscherkunstweg biedt vijf gratis fietsroutes aan van elk 20 kilometer. De hele route is hier te downloaden in gpx-formaat. Van april tot oktober worden elke zondagmiddag begeleide fietsroutes verzorgd.